Direktlänk till inlägg 20 augusti 2007

Journalister stängs ute från jobbet

Av Mattias Josefsson - 20 augusti 2007 18:29

I dag svarar Tidningsutgivarna på Journalistförbundets arbetstidsblockad som trädde i kraft i fredags. Svaret lyder lockout från och med den 30 augusti för de journalister som Journalistförbundet tagit ut i stridsåtgärder. Arbetsgivarna lastar journalisterna för den uppkomna situationen. Men faktum kvarstår: Det är rimligt att de som har 15 års erfarenhet garanteras en månadslön på 25 000 kronor.

 

Den 31 mars i år löpte avtalet mellan Tidningsutgivarna och Journalistförbundet ut. Sedan dess har både påsk, midsommar och semester passerat. Det finns fortfarande inget nytt avtal.

 

Journalisterna har kämpat idogt med att försöka få upp lönen för de lägsta betalda med lång erfarenhet. Trots det har de inte fått se någon satsning på lägsta löner utan bara fått skriva om den – inom alla andra branscher som hittills tecknat avtal i år.

 

I dag är det 142 dagar sedan avtalet löpte ut. Arbetsgivarna ger journalisterna skulden för ”den uppkomna situationen” som Tidningsutgivarnas ordförande Pär Fagerström uttrycker sig i ett pressmeddelande. Han säger att deras varsel har ett enda avsikt:

– Vårt syfte att förmå Journalistförbundet att dra tillbaka sina konfliktåtgärder och medverka till att skapa realistiska förutsättningar för medlarna att åter dra igång förhandlingarna om ett avtal.

 

”De realistiska förutsättningarna” har funnits ända sedan avtalet löpte ut. Det verkar inte ha påverkat viljan till att sluta rimliga avtal nämnvärt.

 

Jag hoppas att journalisterna orkar ta fajten så att de får skriva om rimliga arbetsvillkor – även för dem själva.

 

Läs tidigare inlägg:

Stå på er journalister, ni har mitt fulla stöd

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mattias Josefsson - 7 augusti 2008 17:33

Denna debattartikel publiceras i dagens Aftonbladet. Denna version är något längre än den som publiceras i tidningen.    Kritiken mot den kinesiska regimen som rensar ut oliktänkande genom övervakning, fängslanden och tortyr är stark. I Sverige rikta...

Av Mattias Josefsson - 27 juni 2008 21:03

   Hej!  Jag har flyttat. Du är välkommen att besöka mig på: http://sagamo.wordpress.com/ ...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 18:54

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Michael Blohm i eftermiddags. Vi var tidigare arbetskamrater på IF Metalls informationsenhet, numera är han ansvarig för bland annat internkommunikationen på Sveriges största verkstadsklu...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 06:35

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Idag inleds seminarierna vid Tällberg Forum under den övergripande "How on earth can we live together? In search of the common sense". Som vanligt har arrangörerna med grundaren Bo Ekman i spetsen ly...

Av Mattias Josefsson - 25 juni 2008 19:34

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Maria Grafström projektledare på medieanalysföretaget Cision i eftermiddags. Maria som nyligen gav ut boken ”CSR: Företagsansvar i förändring” ska tala om corporate social res...

Ovido - Quiz & Flashcards