Direktlänk till inlägg 21 september 2007

Svenskt Näringsliv bjuder in parter när regeringen vänder ryggen

Av Mattias Josefsson - 21 september 2007 20:51

Så kom den till slut. Inbjudan från Svenskt Näringsliv till LO och PTK om samtal om hur spelreglernas på arbetsmarknaden kan stärkas. Ända sedan Almedalsveckan i somras då LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin väckte frågan om att se över huvudavtalet, det så kallade Saltsjöbadsavtalet från 1938, har frågan legat i luften.

 

I två månader våndades arbetsgivarorganisationen över LO:s invit. Svenskt Näringsliv har en tuff avtalsrörelse bakom sig. De hade nog också hoppats att regeringen skulle ändra uppfattning om konflikträtten och sluta upp kring deras krav. Men så är nu inte fallet.

 

Överläggningarna kommer med största sannolikhet att innehålla en rad frågor som parterna, utifrån olika intressen, vill föra in i samtalen. Las och konflikträtten är till synes givna frågor. Men rimligen vill både LO och PTK diskutera omställningsstöd vid rationaliseringar.

 

Kanske finns även intresse att försöka få till stånd en bred uppgörelse kring förebyggande arbetsmiljöarbete och forskning kring arbetsmiljön. Detta sedan regeringen lade ned Arbetslivsinstitutet vid halvårsskiftet. Störst vilja till en sådan diskussion har troligtvis LO.

 

Svenskt Näringsliv är också intresserade av att se över lönebildningen i stort. Vid avtalsförhandlingarna i våras ifrågasattes industriavtalet och industrin som lönenormerande bransch av en rad arbetsgivarorganisationer. Även flera fackförbund är purkna på industrins parter. Detta lär bli en mycket het potatis för förhandlarna att sätta tänderna i.

 

Att regeringen hittills inte öppnat dörren för lagändring är positivt. Inte bara ur aspekten att det leder till direkta försämringar. Det är för alla inblandade bättre om arbetsmarknadens parter kan förhandla fram villkor som kan gälla över den politiska mandatperioden. Men för det krävs äkta vilja från alla inblandade.

 

För LO är dagens inbjudan en delseger. Landsorganisationen kan nu få andrum från de opinionsbildande attacker som Svenskt Näringsliv bedrivet sedan i ett år tillbaka i frågan om konflikträtten.

 

Samtidigt som Svenskt Näringsliv har varit framgångsrika har LO inte haft god hand med media. Det yttersta beviset på det var blockaden av salladsbaren i Göteborg där facken rent medialt åkte på stordäng. Ett resultat av konflikten är bland annat att både centerns stämma och folkpartiets landsmöte nyligen antog förslag om inskränkningar i konflikträtten. Både mötena hänvisade till striden vid salladsbaren i Göteborg.

 

Men LO kan ändå inte blåsa faran över vad det gäller den politiska pressen. Det gör den först när ett avtal är undertecknat. Fram till dess gör nog LO bäst i att fundera igenom hur man ska kommunicera i samband med en konflikt redan före den har inträffat. Allra bäst vore om de fackliga organisationerna lade fast en långsiktig plan för hur man ska prata med omvärlden om konflikter över huvud taget.


 Vid förhandlingsbordet väntar nu dock tuffa diskussioner.  

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mattias Josefsson - 7 augusti 2008 17:33

Denna debattartikel publiceras i dagens Aftonbladet. Denna version är något längre än den som publiceras i tidningen.    Kritiken mot den kinesiska regimen som rensar ut oliktänkande genom övervakning, fängslanden och tortyr är stark. I Sverige rikta...

Av Mattias Josefsson - 27 juni 2008 21:03

   Hej!  Jag har flyttat. Du är välkommen att besöka mig på: http://sagamo.wordpress.com/ ...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 18:54

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Michael Blohm i eftermiddags. Vi var tidigare arbetskamrater på IF Metalls informationsenhet, numera är han ansvarig för bland annat internkommunikationen på Sveriges största verkstadsklu...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 06:35

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Idag inleds seminarierna vid Tällberg Forum under den övergripande "How on earth can we live together? In search of the common sense". Som vanligt har arrangörerna med grundaren Bo Ekman i spetsen ly...

Av Mattias Josefsson - 25 juni 2008 19:34

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Maria Grafström projektledare på medieanalysföretaget Cision i eftermiddags. Maria som nyligen gav ut boken ”CSR: Företagsansvar i förändring” ska tala om corporate social res...

Ovido - Quiz & Flashcards