Direktlänk till inlägg 22 september 2007

Frida Risberg - en förebild som inte låter sig köpas

Av Mattias Josefsson - 22 september 2007 08:27

Sedan drygt en vecka pågår en konflikt mellan Handels och Videomix Syd som finns i Landskrona, Kristianstad och Falkenberg. Trots idoga försök har arbetsgivaren vägrat att teckna kollektivavtal. Den 24-åriga Frida Risberg som arbetar på Videomix i Kristianstad, som nu själv agerar blockadvakt, är en hjältinna som står upp för det som hon anser är rätt trots att en majoritet av hennes arbetskamrater låter sig köpas med en närvarobonus.


Den 13 september satte facket arbetsplatsen i blockad. Det råder också total arbetsnedläggelse, det vill säga strejk bland de anställda som är med i facket. I går utökade så Handels konflikten ytterligare genom att lägga ett varsel som stoppar all godisleverans till videobutikskedjan.


Ägaren medger att han inte har betalat ut någon ob-ersättning men har i Sydsvenska Dagbladet hävdat att de anställda är nöjda med att få en grundlön som är ungefär i nivå med den som föreskrivs av kollektivavtalet.


Arbetsgivaren kontrar med att likna Handels arbetssätt vid maffiametoder och han har infört närvarobonus på tio kronor i timmen till de som arbetar trots strejken.

– Man kan ju undra vem som kör med maffiametoder, säger Frida Risberg till LO-tidningen och syftar på närvarobonusen.


Hon och fyra andra arbetskamrater är medlemmar i Handels och deltar i konflikten. Elva andra anställda deltar inte i konflikten och får därmed bonusen.

– Det känns för jävligt att jag löser deras villkor utan att få stöd, säger Frida Risberg till LO-tidningen.


Handels utreder nu närvarobonusen.

– Det här kan gränsa till en kränkning av föreningsrätten - att man hittar på saker för att straffa våra medlemmar, säger John Haataja, avtalssekreterare på Handels till Sydsvenska Dagbladet.


För Frida Risberg blir det att fortsätta att pälsa på sig och ställa sig utanför arbetsplatsen och förklara för kunder och förbipasserande varför konflikten genomförs, trots att hon känner sig utsatt och ovälkommen tillbaka till jobbet.


Lycka till Frida, du har mitt fulla stöd. För mig är du en hjältinna.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mattias Josefsson - 7 augusti 2008 17:33

Denna debattartikel publiceras i dagens Aftonbladet. Denna version är något längre än den som publiceras i tidningen.    Kritiken mot den kinesiska regimen som rensar ut oliktänkande genom övervakning, fängslanden och tortyr är stark. I Sverige rikta...

Av Mattias Josefsson - 27 juni 2008 21:03

   Hej!  Jag har flyttat. Du är välkommen att besöka mig på: http://sagamo.wordpress.com/ ...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 18:54

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Michael Blohm i eftermiddags. Vi var tidigare arbetskamrater på IF Metalls informationsenhet, numera är han ansvarig för bland annat internkommunikationen på Sveriges största verkstadsklu...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 06:35

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Idag inleds seminarierna vid Tällberg Forum under den övergripande "How on earth can we live together? In search of the common sense". Som vanligt har arrangörerna med grundaren Bo Ekman i spetsen ly...

Av Mattias Josefsson - 25 juni 2008 19:34

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Maria Grafström projektledare på medieanalysföretaget Cision i eftermiddags. Maria som nyligen gav ut boken ”CSR: Företagsansvar i förändring” ska tala om corporate social res...

Ovido - Quiz & Flashcards