Direktlänk till inlägg 28 september 2007

Man höjer på ögonbrynen över IF Metalls pottutspel

Av Mattias Josefsson - 28 september 2007 07:58

Veckans märkligaste utspel kommer från IF Metall. I onsdags startade förbundet, helt självmant, ånyo en diskussion om jämställdhetspottens vara eller icke vara. I upptakten till avtalsrörelsen förlorade förbundet just denna diskussion och en del anseende i allmänhetens ögon. Det nya varumärket IF Metall släpades då under en månad i rännstenen. Frågan är vad IF Metall har att vinna på att starta en offentlig debatt om jämställdhetspotter igen – och med samma argument.

 

Inför avtalsrörelsen förra året samordnade samtliga förbund inom LO. Men samordningen satt hårt inne. De allra flesta förbunden uttryckte ett klart stöd för en satsning på en höjning av kvinnornas löner i förhållande till männens genom så kallade jämställdshetpotter. I korthet går modellen ut på att desto fler kvinnor inom en bransch ju högre pott. De extra pengarna kan användas i lokala förhandlingar för att få upp kvinnolönerna.

 

IF Metall motsatte sig potter av flera anledningar. En av de viktigaste var att även i branscher där andelen kvinnor är låg finns lågavlönade kvinnorna. Dessa kvinnor blir förlorare eftersom jämställdhetspotten i denna bransch blir liten.

 

En annan invändning förbundet hade var att om nu en jämställdhetspott fördelades till en bransch med många lågavlönade kvinnor fanns inga garantier att just de lägst avlönade kvinnorna fick pengarna. De påföljande lokala förhandlingarna kunde mynna ut i att pengarna i stället fördelades på de högst avlönade för att öka lönespridningen.

 

En säkrare modell var att höja lägsta lönerna för då garanterades samtliga lågavlönade – oavsett kön – att verkligen få del av pengarna, ansåg IF Metall.

 

Förbundets förnuftiga resonemang fick inget genomslag i media och den bild allmänheten fick på näthinnan av IF Metall var att förbundet var emot höjda kvinnolöner.

 

Och så sent som i onsdags uttryckte IF Metalls ordförande i Svenska Dagbladet sin frustration över att ständigt bli missförstådd och utpekad som en jämställdhetens motståndare.

– Ja, det här är förbanne mig omöjligt att diskutera utan att det blir så. Men vi säger det ändå, för vi känner att det är rätt.

 

IF Metall hade en tuff start på sin första avtalsrörelse men man har ändå inte lärt läxan; diskussionen om jämställdhetspottens vara eller icke vara ska ske i kulisserna. Förbundet har inget att vinna på att föra debatten offentligt.

 

Om man redan innan vet att det är omöjligt att föra denna diskussion offentligt utan att bli stämplad som kvinnomotståndare varför väljer man då att självmant att starta den debatten igen?

 

IF Metall har ännu inte offentligt kommenterat, eller reagerat på, den borgerliga regeringens tak på sjuklönen för dem som varit sjukskrivna i mer än ett år, ett förslag som är ett direkt angrepp på förhandlingsrätten. Med tanke på det blir deras utspel om jämställdhetspotten i 2010 års avtalsrörelse än märkligare.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mattias Josefsson - 7 augusti 2008 17:33

Denna debattartikel publiceras i dagens Aftonbladet. Denna version är något längre än den som publiceras i tidningen.    Kritiken mot den kinesiska regimen som rensar ut oliktänkande genom övervakning, fängslanden och tortyr är stark. I Sverige rikta...

Av Mattias Josefsson - 27 juni 2008 21:03

   Hej!  Jag har flyttat. Du är välkommen att besöka mig på: http://sagamo.wordpress.com/ ...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 18:54

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Michael Blohm i eftermiddags. Vi var tidigare arbetskamrater på IF Metalls informationsenhet, numera är han ansvarig för bland annat internkommunikationen på Sveriges största verkstadsklu...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 06:35

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Idag inleds seminarierna vid Tällberg Forum under den övergripande "How on earth can we live together? In search of the common sense". Som vanligt har arrangörerna med grundaren Bo Ekman i spetsen ly...

Av Mattias Josefsson - 25 juni 2008 19:34

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Maria Grafström projektledare på medieanalysföretaget Cision i eftermiddags. Maria som nyligen gav ut boken ”CSR: Företagsansvar i förändring” ska tala om corporate social res...

Ovido - Quiz & Flashcards