Direktlänk till inlägg 16 december 2007

Facken svarar med värvarkampanjer för miljoner

Av Mattias Josefsson - 16 december 2007 12:18

Regeringens politik får löntagare att överge facket. Facken satsar nu mångmiljoner i kampanjer för att vända de vikande medlemssiffrorna. De strategiska vägval som facken ställs inför väljer man att tackla på olika sätt. Kampanjerna kan antingen riktas in på:

 
  • 1 att behålla de medlemmar förbunden har
  • 2 att rekrytera nya medlemmar
  • 3 att både behålla och rekrytera nya medlemmar

  • Om målet är att behålla nuvarande medlemmar ska fokus på alla insatser liksom mätbara mål ligga vid att ta hand om nuvarande medlemmar på bästa sätt. Antalet nya medlemmar blir här underordnat.

     

    Tvärtom blir det vid punkt 2. Det som räknas är hur många nya medlemmar som rekryteras och det är också hit alla resurser ska gå.

     

    Teoretiskt är den bästa vägen givetvis att satsa på att både behålla och rekrytera medlemmar men det också den väg som ställer störst krav på organisationen. De mätbara målen sätts utifrån hur många medlemmar organisationen ska ha - om de rekryteras eller behålls är underordnat.

     

    LO presenterade i början av oktober rapporten ”LO – förbund i samverkan” som ska behandlas på LO-kongressen nästa år. Här ringar LO bland annat in arbetet med att värva fler medlemmar som ett centralt kärnfackligt område.

     

    LO-förbundet IF Metall beslutade i mitten av november att satsa sammanlagt 30 miljoner kronor under två år på rekrytering.

     

    TCO-förbunden satsar 40 miljoner kronor under två år i projektet Facketförändras.nu som har målsättningen att ”att förändra bilden av de fackliga organisationerna och synliggöra värdet av ett fackligt medlemskap, för framför allt unga och välutbildade.”

     

    Även om målet utifrån denna aspekt är något svårtolkad blir nu slutsatsen ändå att den framför allt riktar in sig på att rekrytera nya medlemmar.


    Läs också:

    Om budskap, formulering, ord och avstånd

     

    Från
        Kom ihåg mig
    URL

    Säkerhetskod
       Spamskydd  

    Kommentar

    Av Mattias Josefsson - 7 augusti 2008 17:33

    Denna debattartikel publiceras i dagens Aftonbladet. Denna version är något längre än den som publiceras i tidningen.    Kritiken mot den kinesiska regimen som rensar ut oliktänkande genom övervakning, fängslanden och tortyr är stark. I Sverige rikta...

    Av Mattias Josefsson - 27 juni 2008 21:03

       Hej!  Jag har flyttat. Du är välkommen att besöka mig på: http://sagamo.wordpress.com/ ...

    Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 18:54

    Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Michael Blohm i eftermiddags. Vi var tidigare arbetskamrater på IF Metalls informationsenhet, numera är han ansvarig för bland annat internkommunikationen på Sveriges största verkstadsklu...

    Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 06:35

    Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Idag inleds seminarierna vid Tällberg Forum under den övergripande "How on earth can we live together? In search of the common sense". Som vanligt har arrangörerna med grundaren Bo Ekman i spetsen ly...

    Av Mattias Josefsson - 25 juni 2008 19:34

    Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Maria Grafström projektledare på medieanalysföretaget Cision i eftermiddags. Maria som nyligen gav ut boken ”CSR: Företagsansvar i förändring” ska tala om corporate social res...

    Ovido - Quiz & Flashcards