Direktlänk till inlägg 17 december 2007

Ny rapport bränsle i debatten om lönebildningen

Av Mattias Josefsson - 17 december 2007 17:23

Låt avtalen löpa ut vid olika tidpunkter och plocka av industrin lönebildningens ledartröja. Det anser två ekonomer som arbetat fram rapporten Lönebildning i förändring – ett arbetsgivarperspektiv på uppdrag av Almega. Ett inskränkt förslag som försvagar facket, anser jag.

 

Det är Jan Herin, tidigare chefsekonom på Svenska arbetsgivarföreningen och Ulf Jakobsson, tidigare chef för Industrins utredningsinstitut, som föreslår en ny modell för lönebildningen i Sverige. De menar att stora delar av tjänstesektorn numera är konkurrensutsatt. Skillnaderna mellan branscherna blir dessutom allt större.

 

De båda ekonomerna föreslår olika utlöpningstider för avtalen inom olika branscher. De får medhåll från Jonas Milton, vd för Almega.

– Jag börjar svänga och tror att vi behöver olika normer i olika branscher, säger han i LO-tidningens nätupplaga.

 

Ulf Jakobsson säger i samma artikel:

– I princip behövs inga andra mål för lönebildningen än inflationsmålen. Arbetsgivarnas strategi för att nå dit kan vara att sprida ut avtalsförhandlingarna över tiden.

 

Resonemanget känns både enögt och verklighetsfrånvänt. Att bara låta inflationen styra lönebildningen utan att ta hänsyn till vad som händer i resten av omvärlden är direkt oansvarigt.

 

Rimligen slår olika löptider för olika branscher mot den fackliga förhandlingsstyrkan i allmänhet och mot de mindre och sämre organiserade facken i synnerhet.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mattias Josefsson - 7 augusti 2008 17:33

Denna debattartikel publiceras i dagens Aftonbladet. Denna version är något längre än den som publiceras i tidningen.    Kritiken mot den kinesiska regimen som rensar ut oliktänkande genom övervakning, fängslanden och tortyr är stark. I Sverige rikta...

Av Mattias Josefsson - 27 juni 2008 21:03

   Hej!  Jag har flyttat. Du är välkommen att besöka mig på: http://sagamo.wordpress.com/ ...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 18:54

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Michael Blohm i eftermiddags. Vi var tidigare arbetskamrater på IF Metalls informationsenhet, numera är han ansvarig för bland annat internkommunikationen på Sveriges största verkstadsklu...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 06:35

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Idag inleds seminarierna vid Tällberg Forum under den övergripande "How on earth can we live together? In search of the common sense". Som vanligt har arrangörerna med grundaren Bo Ekman i spetsen ly...

Av Mattias Josefsson - 25 juni 2008 19:34

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Maria Grafström projektledare på medieanalysföretaget Cision i eftermiddags. Maria som nyligen gav ut boken ”CSR: Företagsansvar i förändring” ska tala om corporate social res...

Skapa flashcards