Direktlänk till inlägg 18 december 2007

Sagan om byggare Bob som aldrig fick chansen

Av Mattias Josefsson - 18 december 2007 19:37

Det var en gång en byggare som hette Bob och som hade ett jobb. Han gillade sitt jobb och var bra på det. Dessutom hade pojken en jättebra utbildning som var viktig för företaget där han jobbade och han kunde på olika sätt hjälpa till med att göra företaget lite bättre.

 

Nu var det vinter och det lackade mot jul. Byggare Bob frös i det kalla vintervädret, men han blev varm inuti när han tänkte på att han hade ett riktigt jobb, samtidigt som så många andra pojkar och flickor gick utan.

 

Men snart började det gå dåligt för företaget. De som bestämde över företaget sa att några anställda skulle tvingas gå hem och aldrig mer komma tillbaka. Och byggare Bob blev rädd för att han skulle behöva sluta. 

 

I landet där pojken bodde, förstår ni, fanns nämligen en konstig regel som sa att det inte spelar någon roll om företagen konkurrerade på lika villkor. Arbetsgivarnas egna organisation Svenskt Näringsliv, tyckte det var en bra regel, som innebar att utländska företag kom till Sverige och konkurrerade ut företag som följde kollektivavtal.

 

Byggare Bob fick tyvärr rätt. Även hans jobbarkompisar fick lämna sina jobb.


Det här, sade arbetsgivarorganisationen, var den mest rättvisa lösningen.

 

Byggare Bob däremot tyckte att det var jättedumt. Och istället för att glädjas åt julen och leta klappar till sina vänner lade han sig ned och grät. Nu skulle han inte få visa vad han gick för.

 

Som tur var hittade pojken snart ett nytt jobb. Men efter ett litet tag började också det företaget att gå dåligt på grund av att konkurrensneutraliteten satts ur spel. Och pojken fick sluta – igen.

 

Så kan det gå när man har dumma regler. Inte minst en som säger att det är okej att konkurrera på olika villkor.

 
 
Ingen bild

Micke

18 december 2007 22:08

Klockrent! Jag antar att du läst SN tramsiga sagor om flickan som aldrig fick chansen.

Den här sagan var mer sanningsenlig.

/M

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mattias Josefsson - 7 augusti 2008 17:33

Denna debattartikel publiceras i dagens Aftonbladet. Denna version är något längre än den som publiceras i tidningen.    Kritiken mot den kinesiska regimen som rensar ut oliktänkande genom övervakning, fängslanden och tortyr är stark. I Sverige rikta...

Av Mattias Josefsson - 27 juni 2008 21:03

   Hej!  Jag har flyttat. Du är välkommen att besöka mig på: http://sagamo.wordpress.com/ ...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 18:54

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Michael Blohm i eftermiddags. Vi var tidigare arbetskamrater på IF Metalls informationsenhet, numera är han ansvarig för bland annat internkommunikationen på Sveriges största verkstadsklu...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 06:35

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Idag inleds seminarierna vid Tällberg Forum under den övergripande "How on earth can we live together? In search of the common sense". Som vanligt har arrangörerna med grundaren Bo Ekman i spetsen ly...

Av Mattias Josefsson - 25 juni 2008 19:34

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Maria Grafström projektledare på medieanalysföretaget Cision i eftermiddags. Maria som nyligen gav ut boken ”CSR: Företagsansvar i förändring” ska tala om corporate social res...

Ovido - Quiz & Flashcards