Direktlänk till inlägg 21 december 2007

Strategibyte i Vaxholmskonflikten lämnar frågor obesvarade

Av Mattias Josefsson - 21 december 2007 11:29

Facket överväger en ny taktik när Vaxholmsmålet återupptas i Arbetsdomstolen, rapporterar Sveriges Radios ekonyheter. Facket menar att Laval före skolbygget i Vaxholm varit verksamt i Sverige i så stor omfattning att företaget borde bedömas som ett svenskt bolag. Jag förstår inte varför facket väljer att byta taktik. Juristerna avlövar konflikten sin politiska tyngd och gör den till en akademisk nonsensfråga.

 

När konflikten i Vaxholm drog i gång 2004 var det politiskt sprängstoff. Frågan var å ena sidan om utländska arbetare kan tvingas att arbeta till lägre lön än vad svenska kollektivavtal medger. Å andra sidan gäller fri rörlighet för varor och tjänster inom EU.

 

Än har ingen dom fallet i målet. Arbetsdomstolen, AD, skickade ärendet vidare till EG-domstolen med två frågeställningar. Dels, om det är förenligt med EU:s gemenskapsrätt att vidta stridsåtgärder för att förmå ett utländskt företag som tillfälligtvis vistas i Sverige att teckna svenskt kollektivavtal. Dels, om Lex Britannia strider mot gemenskapsrätten.

 

I veckan kom så EG-domstolen med sitt utlåtande som hjälper AD att tolka gällande regelverk. Domstolens utlåtande som kom som en överraskning är ett bakslag för facken i Sverige.

 

När nu AD ska återuppta slutförhandlingarna för att komma med en dom är det, som jag ser det, av största vikt att facken står fast vid ståndpunkten att Laval vistades i Sverige tillfälligtvis. Annars kommer facken i Sverige inte få svar på hur AD slutgiltigt tolkar EG-domstolens utlåtande.

 

Blir den frågan inte slutligt prövad kommer facken inte veta vilka exakta förändringar som behöver göras i svensk lagstiftning för att liknande fall i framtiden ska kunna stoppas. Efter eventuella förändringar i utstationeringslagen, Lex Britannia och/eller avtal kommer facken återigen invaggas i tron om att vår arbetsrätt harmoniserar med EU:s direktiv.

 

Att nu, tre år efter konflikten och efter att Laval gått i konkurs, hävda att företaget vistats så länge i Sverige att det är att betrakta som ett svenskt företag är att förvandla en principiellt oerhört viktig fråga till en nonsensfråga av akademisk art. 

 

Facken får då aldrig svar på de grundläggande frågor som är centrala att få besvarade för att slutligen få veta vad som behöver göras för att löntagarna i Sverige inte ska kunna bli utkonkurrerade av utländsk arbetskraft som tillfälligtvis vistas i Sverige.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mattias Josefsson - 7 augusti 2008 17:33

Denna debattartikel publiceras i dagens Aftonbladet. Denna version är något längre än den som publiceras i tidningen.    Kritiken mot den kinesiska regimen som rensar ut oliktänkande genom övervakning, fängslanden och tortyr är stark. I Sverige rikta...

Av Mattias Josefsson - 27 juni 2008 21:03

   Hej!  Jag har flyttat. Du är välkommen att besöka mig på: http://sagamo.wordpress.com/ ...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 18:54

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Michael Blohm i eftermiddags. Vi var tidigare arbetskamrater på IF Metalls informationsenhet, numera är han ansvarig för bland annat internkommunikationen på Sveriges största verkstadsklu...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 06:35

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Idag inleds seminarierna vid Tällberg Forum under den övergripande "How on earth can we live together? In search of the common sense". Som vanligt har arrangörerna med grundaren Bo Ekman i spetsen ly...

Av Mattias Josefsson - 25 juni 2008 19:34

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Maria Grafström projektledare på medieanalysföretaget Cision i eftermiddags. Maria som nyligen gav ut boken ”CSR: Företagsansvar i förändring” ska tala om corporate social res...

Ovido - Quiz & Flashcards