Direktlänk till inlägg 22 december 2007

Handels, ni kan inte ducka – ni finns redan på Facebook

Av Mattias Josefsson - 22 december 2007 13:20

Tack vare Handels medlem Pontus Willebrand finns numer en Handelsgrupp på Facebook. Gruppen har för närvarande 79 medlemmar och ökar stadigt, skriver Handelsnytt i senaste numret. På förbundskontoret inser man inte att gruppen, som har Handels varumärke som symbol, har placerat fackförbundet i detta sociala medium. Ledningen säger sig ännu inte ha bestämt var på nätet man ska finnas.

 

Men det spelar faktiskt ingen roll vad ledningen beslutar. Handels finns redan på Facebook. Detta är ytterligare ett exempel på den ökade makt nätet ger konsumenten, eller i det här fallet medlemmen, som jag skrivit om i tidigare inlägg.

 

Nyligen insåg Glocalnet att konsumenter grupperade sig på Facebook mot företaget för att hjälpa varandra att framföra klagomål. Glocalnet förstod att oavsett om de väljer att aktivt ta del av Facebook eller inte så finns deras varumärke där genom konsumenterna. Det är en oerhört viktig insikt. Företaget svarade med att öppna en kundtjänst som i dag sysselsätter fyra personer.

 

Handels kan inte stoppa huvudet i sanden och låtsas som att vare sig Facebook eller Handelsgruppen inte existerar. Deras varumärke finns där, antingen de vill eller inte.

 

Gruppen kan vara kritisk och sprida negativa budskap om förbundet eller positiv tankar och utbyta idéer. Handels ledning kan välja att finnas där och lyssna, diskutera, påverka, använda gruppen som ett bollplank eller temperaturmätare i olika frågor. Det avgör ledningen själva.

 

Varumärket Handels finns oavsett ledningens beslut på Facebook – genom nätets användare.

 
 
Ingen bild

Daivd

23 december 2007 13:15

För våra svenska fackföreningar är det nog i förhållande till andra bara ett mediokert problem. Det måste ju vara ett grymt stort problem för de multinationella företagen. Coca-Cola exempelvis, "banditernas bandit", kan ju omöjligt kontrollera alla negativa diskussioner och dyl om sitt företag på alla dessa sajter, communitys etc.
Det bör ju dyka upp företag snart som bara sysselsätts med att bevaka såna här saker. Om inte det finns redan...
Intressant utveckling är det iaf. Hur Handels och likväl IF Metall hanterar situationen kvarstår att se.
/DB

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mattias Josefsson - 7 augusti 2008 17:33

Denna debattartikel publiceras i dagens Aftonbladet. Denna version är något längre än den som publiceras i tidningen.    Kritiken mot den kinesiska regimen som rensar ut oliktänkande genom övervakning, fängslanden och tortyr är stark. I Sverige rikta...

Av Mattias Josefsson - 27 juni 2008 21:03

   Hej!  Jag har flyttat. Du är välkommen att besöka mig på: http://sagamo.wordpress.com/ ...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 18:54

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Michael Blohm i eftermiddags. Vi var tidigare arbetskamrater på IF Metalls informationsenhet, numera är han ansvarig för bland annat internkommunikationen på Sveriges största verkstadsklu...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 06:35

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Idag inleds seminarierna vid Tällberg Forum under den övergripande "How on earth can we live together? In search of the common sense". Som vanligt har arrangörerna med grundaren Bo Ekman i spetsen ly...

Av Mattias Josefsson - 25 juni 2008 19:34

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Maria Grafström projektledare på medieanalysföretaget Cision i eftermiddags. Maria som nyligen gav ut boken ”CSR: Företagsansvar i förändring” ska tala om corporate social res...

Ovido - Quiz & Flashcards