Direktlänk till inlägg 11 januari 2008

Regeringen gör Sverige till ett arbetsmiljöns u-land

Av Mattias Josefsson - 11 januari 2008 08:45

Förr var Sverige ett ansett land inom arbetsmiljön. Blickar riktades till det lilla landet i norr vars forskning och satsning på minskade olyckor sågs som en förebild. Det var då. I dag, när Arbetslivsinstitutet vilar på arbetsmiljöns kyrkogård, Arbetsmiljöverket tvingas sparka var fjärde inspektör och facken tvingas dra ned på arbetsmiljöutbildningarna har Sverige förvandlats till ett arbetsmiljöns u-land.

 

När Arbetslivsinstitutet, ALI, lade ned i somras tvingades sammanlagt 285 forskare att gå från sina arbeten. Nästan hälften, 140 forskare, har lämnat arbetslivsforskningen helt visar en undersökning som Vinnova och Forskningsrådet arbetsliv och socialvetenskap presenterade i början av december.

 

ALI stod under sina glansdagar för en tredjedel av den totala forskningen kring arbetsmiljö i Sverige och var ansedd och betydande aktör på internationella scenen inom området. I dag går närmare var tionde forskare arbetslös. Värdefull och unik kunskap går förlorad.

 

Arbetsmiljöverket har in i det längsta försökt att skona inspektörerna när verket tvingas skära ned. Men nu går det inte längre. Av 400 inspektörer återstår snart bara 300. Då har redan cirka 250 personer redan lämnat verket vid tidigare nedskärningar.

 

LO presenterade nyligen rapporten Samverkan för bättre arbetsmiljö som visar att landets skyddsombud skriker efter vidareutbildning. Det är inte förvånande. Däremot är det anmärkningsvärt att regeringen skurit bort de pengar som tidigare gått till sådana utbildningar.

 

Ytterst drabbar dessa neddragningar landets löntagare som på sikt får sämre arbetsmiljö när forskning stannar av, granskning försämras och kunskapen bland fackens medlemmar urholkas.

 

Regeringen gör sitt yttersta för att försämra, försvåra och förvandla landets eldsjälar till arbetsmiljöns analfabeter. Måtte de inte lyckas!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mattias Josefsson - 7 augusti 2008 17:33

Denna debattartikel publiceras i dagens Aftonbladet. Denna version är något längre än den som publiceras i tidningen.    Kritiken mot den kinesiska regimen som rensar ut oliktänkande genom övervakning, fängslanden och tortyr är stark. I Sverige rikta...

Av Mattias Josefsson - 27 juni 2008 21:03

   Hej!  Jag har flyttat. Du är välkommen att besöka mig på: http://sagamo.wordpress.com/ ...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 18:54

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Michael Blohm i eftermiddags. Vi var tidigare arbetskamrater på IF Metalls informationsenhet, numera är han ansvarig för bland annat internkommunikationen på Sveriges största verkstadsklu...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 06:35

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Idag inleds seminarierna vid Tällberg Forum under den övergripande "How on earth can we live together? In search of the common sense". Som vanligt har arrangörerna med grundaren Bo Ekman i spetsen ly...

Av Mattias Josefsson - 25 juni 2008 19:34

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Maria Grafström projektledare på medieanalysföretaget Cision i eftermiddags. Maria som nyligen gav ut boken ”CSR: Företagsansvar i förändring” ska tala om corporate social res...

Ovido - Quiz & Flashcards