Direktlänk till inlägg 14 januari 2008

Tufft att vända opinionen för "de nya moderaterna"

Av Mattias Josefsson - 14 januari 2008 10:20

Moderaterna var bra på att måla upp en verklighetsbild och presentera lösningar inför valet 2006. Nu ska den sviktande opinionen vändas genom en ny bild och genom att ställa Mona Sahlin till svars. Men att framgångsmedicinen från förra valet ska hjälpa är långt ifrån självklart. Förutsättningar är helt annorlunda.

 

I ljuset av flera skandaler inom arbetarrörelsen, bland annat i Trollhättan där företrädare hos Metall köpt dildos på medlemmarnas bekostnad, profilerade sig moderaterna som en moralens väktare. Det hjälpte inte att skiten framgångsrikt rensades ur avdelningen i Trollhättan och ur socialdemokraterna. Bilden av socialdemokratin som korrupt och som ett parti där medlemmens främsta drivkraft var att gynna sig själv etsades fast på väljarens näthinna.

 

Inför valet skapade sig moderaterna en ny identitet genom ”de nya moderaterna”. Den ljusblå färgen ger ett mjukare och varmare intryck än det mörkblå M:et. De ljusa färgerna stämde även överens med den andra profilfrågan som partiet valde; vurmare av den svenska modellen.

 

Bilden som politikens moraliska vita riddare raserades snabbt efter valsegern. Ministrar, statssekreterare och EU-parlamentariker har på löpande band avslöjats med att fuska på alla möjliga sätt. Det ena mer sofistikerat än det andra.

 

Migrationsminister Tobias Billström klarade sig kvar på sin post trots att det uppdagades att även han struntat att betala tv-licensen under flera år, trots att han som riksdagsledamot var med och fattade beslut om licensen.

 

När vår tredje handelsminister i den nuvarande regeringen, Ewa Björling, tillträdde verkar Fredrik Reinfeldt helt ha gett upp tanken på moralisk ren regering. Hon fick jobbet trots omfattande svartbygge och olovlig byggnation.  

 

Moderaternas andra profilfråga som en försvarare av offentlig sektor, fick bra gensvar bland väljarna. Med budskap som gick ut på ”att för var miljard socialdemokraterna satsar, satsar vi ytterligare en”, och löften om att inte privatisera sjukhus vann Reinfeldt folkets förtroende. Den borgerliga arbetslinjen uppfattades först och främst innehålla satsningar, inte åtstramningar.

 

Nu sitter partisekreterare Per Schlingmann och filar på en ny plan som ska ta borgarna till en ny valseger. I Dagens Industri den 9 januari konstaterar han att det handlar om att vinna slaget om verklighetsbeskrivningen och att jaga Mona Sahlin hårdare.



Men frågan är om det är så enkelt. Väljarna upplever att moderaterna har svikit dem i de frågor som partiet profilerade sig som mest. Identiteten stämmer inte överens med profilen och imagen.

 

Maria Abrahamsson menar på Svenska Dagbladets ledarsida i dag att socialdemokraterna förlorar väljare så fort Sahlin avkrävs på ett svar om en samregering med vänsterpartiet och miljöpartiet. Men det är att dra enkla slutsatser. De tre partierna har genom handling visat att de kan hämta landet ur en ekonomisk kris och styra landet i över ett decennium. Sahlin behöver inte ge några svar. Väljarna vet.

 

Normalt råder en strukturell vänstermajoritet i valmanskåren. Det är just i de frågor som attraherar dessa väljare som varumärket ”de nya moderaterna” tagit skada. Nu sitter också moderaterna i regeringsställning, vilket per automatik innebär att de utsätts för hårdare granskning av journalisterna.

 

Kristdemokraterna har dessutom ett stort behov av att profilera sig som enskilt parti. I senaste mätningen fick partiet endast 3 procent. Det ska bli intressant att följa om och hur moderaterna och de borgerliga partierna lyckas återvinna väljarnas förtroende.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mattias Josefsson - 7 augusti 2008 17:33

Denna debattartikel publiceras i dagens Aftonbladet. Denna version är något längre än den som publiceras i tidningen.    Kritiken mot den kinesiska regimen som rensar ut oliktänkande genom övervakning, fängslanden och tortyr är stark. I Sverige rikta...

Av Mattias Josefsson - 27 juni 2008 21:03

   Hej!  Jag har flyttat. Du är välkommen att besöka mig på: http://sagamo.wordpress.com/ ...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 18:54

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Michael Blohm i eftermiddags. Vi var tidigare arbetskamrater på IF Metalls informationsenhet, numera är han ansvarig för bland annat internkommunikationen på Sveriges största verkstadsklu...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 06:35

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Idag inleds seminarierna vid Tällberg Forum under den övergripande "How on earth can we live together? In search of the common sense". Som vanligt har arrangörerna med grundaren Bo Ekman i spetsen ly...

Av Mattias Josefsson - 25 juni 2008 19:34

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Maria Grafström projektledare på medieanalysföretaget Cision i eftermiddags. Maria som nyligen gav ut boken ”CSR: Företagsansvar i förändring” ska tala om corporate social res...

Ovido - Quiz & Flashcards