Direktlänk till inlägg 27 februari 2008

Fritidsresor erbjuder skenhelig miljöbikt

Av Mattias Josefsson - 27 februari 2008 09:33

Denna debattartikel publiceras i senaste numret av Dagens Media.


Lägg fem kronor i mössan för att döva ditt klimatsamvete så erbjuder vi dig en riktig miljöskitig resa. Med dessa dubbla budskap lockar Fritidsresor kunder till sina resor. Detta är ett praktexempel på den omognad som resebranschen visar ur ett kommunikativt miljömässigt perspektiv. Jag efterlyser större ansvar och ifrågasätter var den kritiska journalistiken tagit vägen.


I början av februari ifrågasatte jag hela idén med klimatkompensering inom resebranschen på Aftonbladets debattsida. Jag efterlyste ett större ansvar från resebranschen som i dag vältrar över miljöansvaret på konsumenterna.


I artikeln påvisade jag de konkurrensfördelar som finns för reseföretag genom att tydligt deklarera för resenärer hur man arbetar med att städa undan efter sig själv eller påverka de leverantörer/aktörer man samarbetar med. Vilka investeringar görs och vad är det långsiktiga målet, frågade jag.


Veckor har gått. Men gensvaret från branschen har varit minst sagt svalt. Nyligen rapporterade DN om klimatkompensationen under rubriken ”Fiasko för miljöavgift”. 


I stället erbjuds jag när jag besöker Fritidsresors hemsida miljökompensationen 5+5. Om man lägger 5 kronor extra till miljön lägger Fritidsresor lika mycket. Detta samtidigt som Fritidsresor i en storslagen annonskampanj med helsidor på DN:s sida 3 får klart för mig att Fritidsresor erbjuder sina resenärer större benutrymme och därmed tar färre passagerare per flygning jämfört med sina konkurrenter.

 

Den naturliga frågan till Fritidsresor och dess informationsdirektör Lottie Knutson blir; hur långt räcker min femkrona som kompensation för det färre antal resenärer som flygplanen kan med på grund av att ”miljömedvetna” Fritidsresor konkurrerar med större benutrymme?

 

Lottie Knutson har under lång tid varit rankad av journalister som en av de mest trovärdiga bland svenska företag och organisationer, skriver Lindau Production som hyr ut föreläsare via sin hemsida.

 

Faktum är att Lottie Knutson i det närmaste guruförklarades, och det med all rätta, för sin insats under Tsunamikatastrofen. Men det kan inte betyda att hon och Fritidsresor inte ska granskas med samma kritiska journalistögon som andra företag och dess ledare utsätts för.


På Berghs får vi elever lära oss att allt kommunicerar. En annonskampanj på sida 3 i DN kommunicerar i sig. Det känns dyrt, gammalt och tanklöst. Lägg därtill ett otidsenligt budskap som går stick i stäv mot vad företaget försöker ge sken.

 

Tiden är förbi när man kan kommunicera två saker som står i konflikt med varandra. Det handlar om att kommunicera integrerat – och tänka på att allt hänger ihop, ord och handling, i alla kanaler, alltid.

 

Nu är det upp till bevis, Fritidsresor. Det är dags att bestämma sig. Klimat eller benutrymme. Moget eller omoget. Det är dags att avkräva Fritidsresor och resebranschen på deras klimatansvar. Det är min skyldighet som kommunikatör, medmänniska och småbarnsförälder.

 

Mattias Josefsson

Studerar Strategisk information & PR på Berghs

 
ANNONS
 
Jonas

Jonas

29 februari 2008 08:12

Fick du några jobberbjudanden efter debattartikeln? Borde ha fått i alla fall.

http://golfers.blogg.se

 
TheMighty

TheMighty

9 mars 2008 00:16

Jag förstår din tanke och den är god men det är egentligen inte resebolagen och andra klimatutmanare som ska stå till svars... Det är konsumenterna vars tanke som borde väckas. Resebolag och flygbolag tar oss dit vi önskar på det sätt vi önskar. Flygplanstillverkarna och bla Virgin Air tittar på nya vägar och nya renare metoder att flyga men det är en lång process att ändra. Ställ krav på effektivitet och minskade utsläpp på bolagen som konsument, när man röstar med plånboken sker de verkliga förändringarna!

http://themighty.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mattias Josefsson - 7 augusti 2008 17:33

Denna debattartikel publiceras i dagens Aftonbladet. Denna version är något längre än den som publiceras i tidningen.    Kritiken mot den kinesiska regimen som rensar ut oliktänkande genom övervakning, fängslanden och tortyr är stark. I Sverige rikta...

Av Mattias Josefsson - 27 juni 2008 21:03

   Hej!  Jag har flyttat. Du är välkommen att besöka mig på: http://sagamo.wordpress.com/ ...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 18:54

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Michael Blohm i eftermiddags. Vi var tidigare arbetskamrater på IF Metalls informationsenhet, numera är han ansvarig för bland annat internkommunikationen på Sveriges största verkstadsklu...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 06:35

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Idag inleds seminarierna vid Tällberg Forum under den övergripande "How on earth can we live together? In search of the common sense". Som vanligt har arrangörerna med grundaren Bo Ekman i spetsen ly...

Av Mattias Josefsson - 25 juni 2008 19:34

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Maria Grafström projektledare på medieanalysföretaget Cision i eftermiddags. Maria som nyligen gav ut boken ”CSR: Företagsansvar i förändring” ska tala om corporate social res...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se