Direktlänk till inlägg 23 mars 2008

Låt mig få komma nära dig på internet

Av Mattias Josefsson - 23 mars 2008 08:53

Internet skapar helt nya möjligheter till interaktion mellan sändare och mottagare. Nätet ger också företag och organisationer möjlighet att öppna dörrarna för att på så sätt komma närmare mottagaren i syfte att stärka relationen och sälja mer eller få fler medlemmar. Denna möjlighet blir allt mer ett krav då konsumenter och medlemmar snabbt vänjer sig vid större insyn och delaktighet. För företag och organisationer gäller det att ställa om.

 

McDonalds startade nyligen en blogg där anställda kan tävla mot varandra om den bästa egentillverkade raplåten som handlar om hamburgerkedjan. Syftet är att stärka McDonalds internt. Den interna relationen stärks inför öppen ridå och stärker därmed också relationen till konsumenten.

 

IF Metall hade nyligen en annons i LO-tidningen som fyllde samma syfte, att stärka förbundet internt. Den inger hopp till alla anställda och förtroendevalda som kämpar på i en facklig tuff tid. Däremot saknas möjligheten till interaktion.

 

Det gav mig anledningen att ta kontakt med Bengt Forsling, ombudsman i IF Metall Göteborg. Avdelningen är öppen för de nya förutsättningar och kanaler som internet skapar och testar sig fram i en rad olika former. Vi spånade lite kring en idé som jag fick. Kanske idén sjösätts bäst genom en youtube-film som skickas ut till avdelningar och en länk via en nyhet på förbundets hemsida eller LO-tidningen. Det ger ”rätt” ton från början.

 

Ett annat förbund som öppnat för nya kanaler är Hotell- och restaurangfacket som, som enda – mig veterligen – LO-förbund lagt upp bloggar på förbundets hemsida. Det primära syftet med denna blogg borde vara att låta mig få komma närmare HRF som förbund genom att kunna ta del av de anställdas skildringar av deras vardag. Blir bloggen en kanal för att föra fram politiska och fackliga åsikter fyller den inte sitt syfte. Bloggen blir inte trovärdigt och dessutom finns tillräckligt med sådana kanaler redan.


Det bästa fackliga exemplet som jag stött på som minskar avståndet mellan sändare och mottagare och som samtidigt genom sin prestigelöshet förändrar bilden av facket som något stelt och tråkigt är Radio Rullen, som är inspelad av gruppstyrelsen Rullar på SKF i Göteborg.

 

Apropå interaktion. Jag vet inte om detta är en placerad film eller om det är äkta McDonaldsfantaster. Jag struntar i vilket, roligt är det i alla fall.

 
 
Christian

Christian

24 mars 2008 18:39

Kul att du gillar radio rullen. Den senaste sändningen har laddats ner av 48 unika besökare. Men man vet ju inte hur länge de har lyssnat på sändningen.

http://www.anderssonch.blogspot.com

 
Ingen bild

Sara K

24 mars 2008 23:52

Hej Mattias!
Mina inlägg som jag ville kommentera, vart har de tagit vägen? Jag frågade om: Flera anställda och deras barn inom Livsmedelsarbetareförbundets Stockholmsavdelning har ordnat lägenhet genom stiftelsen.....
Sedan undrade jag om:LO:s ordförande Wanja Lundby i tre omgångar lyckats ordna en lägenhet på 160 kvadratmeter i Stockholms city och en lägenhet till sonen....Hur gick det??? Kan du kommentera detta, denna gång!
Jag kommer att skriva tills du svarar!
Samma sak med facket ( Livs avd. 4)...
Mvh!

 
Ingen bild

Mattias

25 mars 2008 06:18

Bästa Sara K,

Anledningen till att jag inte publicerade din kommentar var att jag över huvud taget inte såg någon koppling till ämnet. Relevansen är lika med noll.

Om du har för avsikt att få mig till att kritisera facket behöver du inte be om det. Jag har gjort det i flera av mina inlägg. Facket är långt ifrån fläckfritt.

Jag tänker inte gå in i polimik kring det ämne du tar upp. Jag skriver om kommunikation på den här bloggen.

Hälsa Bosse

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mattias Josefsson - 7 augusti 2008 17:33

Denna debattartikel publiceras i dagens Aftonbladet. Denna version är något längre än den som publiceras i tidningen.    Kritiken mot den kinesiska regimen som rensar ut oliktänkande genom övervakning, fängslanden och tortyr är stark. I Sverige rikta...

Av Mattias Josefsson - 27 juni 2008 21:03

   Hej!  Jag har flyttat. Du är välkommen att besöka mig på: http://sagamo.wordpress.com/ ...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 18:54

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Michael Blohm i eftermiddags. Vi var tidigare arbetskamrater på IF Metalls informationsenhet, numera är han ansvarig för bland annat internkommunikationen på Sveriges största verkstadsklu...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 06:35

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Idag inleds seminarierna vid Tällberg Forum under den övergripande "How on earth can we live together? In search of the common sense". Som vanligt har arrangörerna med grundaren Bo Ekman i spetsen ly...

Av Mattias Josefsson - 25 juni 2008 19:34

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Maria Grafström projektledare på medieanalysföretaget Cision i eftermiddags. Maria som nyligen gav ut boken ”CSR: Företagsansvar i förändring” ska tala om corporate social res...

Ovido - Quiz & Flashcards