Direktlänk till inlägg 30 mars 2008

Fackets styrka är organisationen – fyll och använd den

Av Mattias Josefsson - 30 mars 2008 16:53

I fredags när jag träffade Markus Lindblad från Trimedia kom vi att snudda vid den utmaning som facket står inför med sjunkande medlemstal. Vi var båda rörande överens om att TCO:s kampanj FacketFörändras.nu är feltänkt från första början. Något som jag för övrig konstaterade på bloggen dagen efter projektet lanserades.

– Tanken är att mottagaren ska komma till TCO och inte tvärtom vilket hade varit att föredra, konstaterade Markus Lindblad.

 

Jag har tidigare på bloggen också konstaterat att facket ska använda de styrkor man har. Organisationen, med alla förtroendevalda och anställda, är en unik styrka om man lyckas mobilisera och göra dessa grupper till ambassadörer. Jag har också skissat på ett systematiskt tillvägagångssätt.

 

Förra helgen lyfte jag i ett inlägg fram några få, men nog så viktiga tendenser, på att flera fack öppnar sin organisation. Det är till fackets fördel – om organisationens ambassadörer är redo för uppgiften.

 

HRF är – mig veterligen – det första fackförbund som öppnat för bloggar på förbundets hemsida. IF Metall Göteborg provar sig fram i en rad olika nya kanaler. Men vilket förbund eller avdelning blir den första att öppna för microbloggarna? (se gärna filmen) Här är ett annat liknande verktyg.

 

Organisationen är fackets största styrka. Om den används på rätt sätt. Använd den maximalt. Inte bara på arbetsplatserna, vilket givetvis är den viktigaste platsen – det är där själva köptillfället äger rum. Öppna på dörren och låta mig få följa förhandlaren, den försäkringsansvarige eller klubbordföranden. Det ger mig större förståelse för vad dessa personer gör för mig och hur mycket tid de egentligen lägger ned.

 

Där har facket sin styrka och hemmaplan, inte på annonspelare eller i tv-reklam i kanaler som saknar kollektivavtal.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mattias Josefsson - 7 augusti 2008 17:33

Denna debattartikel publiceras i dagens Aftonbladet. Denna version är något längre än den som publiceras i tidningen.    Kritiken mot den kinesiska regimen som rensar ut oliktänkande genom övervakning, fängslanden och tortyr är stark. I Sverige rikta...

Av Mattias Josefsson - 27 juni 2008 21:03

   Hej!  Jag har flyttat. Du är välkommen att besöka mig på: http://sagamo.wordpress.com/ ...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 18:54

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Michael Blohm i eftermiddags. Vi var tidigare arbetskamrater på IF Metalls informationsenhet, numera är han ansvarig för bland annat internkommunikationen på Sveriges största verkstadsklu...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 06:35

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Idag inleds seminarierna vid Tällberg Forum under den övergripande "How on earth can we live together? In search of the common sense". Som vanligt har arrangörerna med grundaren Bo Ekman i spetsen ly...

Av Mattias Josefsson - 25 juni 2008 19:34

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Maria Grafström projektledare på medieanalysföretaget Cision i eftermiddags. Maria som nyligen gav ut boken ”CSR: Företagsansvar i förändring” ska tala om corporate social res...

Skapa flashcards