Direktlänk till inlägg 24 maj 2008

Project Think – ett strategiskt val för Södertälje kommun

Av Mattias Josefsson - 24 maj 2008 09:08

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com


Project Think ger Södertälje någonting positivt att skapa kommunikation på och därigenom förändra bilden av och attityden till Södertälje. Project Think skapar förutsättningen för berättelsen snarare än berättelsen i sig.

 

Project Think som är ett löpande CSR-arbete syftar till att skapa engagemang inåt – in i kommunen – och kommunikation utåt – mot omvärlden. Project Think visar på handlingskraft samtidigt som det visar bredden i Södertäljes närings- och föreningsliv.

 

Engagemanget kan ske inom tre olika fokusområden och på tre olika nivåer. De tre fokusområdena Project Think bygger sitt engagemang inom är miljö, hälsa och socialt. Det innebär att all verksamhet inom Project Think på något sätt berör något eller några av dessa områden. Verksamheten inom dessa tre områden kan sedan ske på olika engagemangsnivåer: arbetsplatsen, lokalt i Södertälje eller internationellt.


Fokusområdena är: 

Miljö - ekologi, klimatfrågor, biologisk mångfald och resurseffektivisering.

 

Hälsa - psykisk och fysisk hälsa. Kost, motion och frågor inom alkohol, narkotika och tobak.

 

Socialt - integration och jämställdhet. Demokrati, utbildning, tillgång till kultur, företagande och anti-mobbing.

                     

Utöver fokusområdena ovan sker alltså verksamheten på en eller flera engagemangsnivåer. Ingen nivå är bättre än någon annan utan säger bara mot vilken målgrupp man riktar sig. Projektet lämnar utrymme för att på sina villkor delta och vissa parter i projektet kanske bara har resurser att delta på en viss nivå.


Engagemangsnivåerna är:

Engagemang på arbetsplatsen

Engagemanget på arbetsplatsen är för arbetsmiljö och/eller de anställda. Målen sätts efter varje deltagande parts förmåga men en rimlig lägsta nivå måste sättas i projektet för att behålla en trovärdighet. Exempel på mål och engagemang är inom återvinning, energibesparing/”klimatneutralitet”, läsande och föräldraskapskurser genom Mentor Sverige.


Engagemang i lokala samhället

Utöver engagemanget på arbetsplatsen så är viss verksamget riktad mot övriga Södertälje. Det kan vara mentorskap genom Mentor Sverige, öka motionerandet genom Friskis och Svettis eller öka incitamenten till företagande genom Ung Företagsamhet.


Engagemang internationellt

Vad gäller engagemanget på arbetsplatsen och det lokala samhället så är verksamheten ofta löpande medan det internationella engagemanget sker i samband med Project Think Days. Varje år har ett särskilt internationellt problem inom något av fokusområdena utsetts till ”årets internationella engagemang”. Detta internationella projekt samlar en arbetsgrupp från olika föreningar och företag i Södertälje. Tillsammans ska de hjälpa till inom ett biståndsprojekt. Fokus bör ligga på olika typer av problemlösande för att kommunikationen sedan ska fokusera på att det är samarbetet som löser problem.


Ett exempel på detta är s.k Water harvesting. Det innebär att man sparar på vattenresurser genom att samla regnvatten på olika sätt. Water harvesting har blivit ett sätt att samla vatten för olika ändamål i fattiga områden. Flera organisationer arbetar för att sätta upp dessa system i lokala samhällen i fattiga regioner. Ett exempel på en sådan organisation är FN-organisationen UNICEF.

   
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mattias Josefsson - 7 augusti 2008 17:33

Denna debattartikel publiceras i dagens Aftonbladet. Denna version är något längre än den som publiceras i tidningen.    Kritiken mot den kinesiska regimen som rensar ut oliktänkande genom övervakning, fängslanden och tortyr är stark. I Sverige rikta...

Av Mattias Josefsson - 27 juni 2008 21:03

   Hej!  Jag har flyttat. Du är välkommen att besöka mig på: http://sagamo.wordpress.com/ ...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 18:54

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Michael Blohm i eftermiddags. Vi var tidigare arbetskamrater på IF Metalls informationsenhet, numera är han ansvarig för bland annat internkommunikationen på Sveriges största verkstadsklu...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 06:35

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Idag inleds seminarierna vid Tällberg Forum under den övergripande "How on earth can we live together? In search of the common sense". Som vanligt har arrangörerna med grundaren Bo Ekman i spetsen ly...

Av Mattias Josefsson - 25 juni 2008 19:34

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Maria Grafström projektledare på medieanalysföretaget Cision i eftermiddags. Maria som nyligen gav ut boken ”CSR: Företagsansvar i förändring” ska tala om corporate social res...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se