Direktlänk till inlägg 11 juni 2008

Hög temperatur – även kring snacket om klimat

Av Mattias Josefsson - 11 juni 2008 07:02

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com


En undersökning gjord av SOM-institutet visar att hela 21 procent av svenskarna rankar miljön som den viktigaste samhällsfrågan, vilket är den högsta siffran sedan mitten av 1990-talet.

 

Det har snart gått två år sedan valrörelsen 2006 då moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt konstaterade under en debatt med dåvarande statsministern Göran Persson att ”miljön är en icke-fråga”. Även om uttalandet säkerligen förelågs av noggranna opinionsundersökningar ter sig uttalandet mycket främmande i dag.


Nyligen ordnade Naturvårdsverket och Sveriges informationsförening seminarier om klimatkommunikation. Självklart var det fulla hus.

 

Enligt en undersökning gjord av Rewir och som presenterades under seminariet kan allmänheten kan delas in i sex kommunikativa grupper:

 

Skeptiker         8 procent

Passiva           23 procent

Nyvakna         25 procent

Sansade         26 procent

Engagerade    18 procent

Elit                  4 procent

 

– Klimatfrågan har nu hittat till alla delar av intressentmodellen; opinionen i samhället, medarbetarna, kunderna och nu även kapitalmarknaden, konstaterade Margaretha Sjöberg, vd på Sveriges informationsförening.

 

Det betyder att klimatet har gått från att vara en icke-fråga till av beröra alla delar av samhället på ett och ett halvt år. Mycket intressant.


Teoretiskt skulle Fredrik Reinfeldt i valrörelsen 2010 kunna hävda att miljön återigen är icke-fråga.

 
 
Magnus

Magnus

11 juni 2008 13:39

Kalibrerade måttenheten till korrekt skala.

Kunniga 8 procent
Pasiva realister 23 procent
Småskeptiska 25 procent
Oroliga 26 procent
Alarmister 18 procent
Hysteriker 4 procent

http://klimathot-gameover.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mattias Josefsson - 7 augusti 2008 17:33

Denna debattartikel publiceras i dagens Aftonbladet. Denna version är något längre än den som publiceras i tidningen.    Kritiken mot den kinesiska regimen som rensar ut oliktänkande genom övervakning, fängslanden och tortyr är stark. I Sverige rikta...

Av Mattias Josefsson - 27 juni 2008 21:03

   Hej!  Jag har flyttat. Du är välkommen att besöka mig på: http://sagamo.wordpress.com/ ...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 18:54

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Michael Blohm i eftermiddags. Vi var tidigare arbetskamrater på IF Metalls informationsenhet, numera är han ansvarig för bland annat internkommunikationen på Sveriges största verkstadsklu...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 06:35

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Idag inleds seminarierna vid Tällberg Forum under den övergripande "How on earth can we live together? In search of the common sense". Som vanligt har arrangörerna med grundaren Bo Ekman i spetsen ly...

Av Mattias Josefsson - 25 juni 2008 19:34

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Maria Grafström projektledare på medieanalysföretaget Cision i eftermiddags. Maria som nyligen gav ut boken ”CSR: Företagsansvar i förändring” ska tala om corporate social res...

Ovido - Quiz & Flashcards