Direktlänk till inlägg 21 augusti 2007

Snart råder fullskaligt krig på arbetets marknad för tidningar

Av Mattias Josefsson - 21 augusti 2007 18:52

I dag svarar Journalistförbundet på det varsel om lockout som Tidningsutgivarna lade i går. Arbetsgivarnas varsel var i sin tur ett svar på den arbetstidsblockad som trädde i kraft i fredags och som berör cirka 2 200 journalister. Med de utökade stridsåtgärderna som på flera tidningar innebär total arbetsnedläggelse hoppas journalisterna kunna tvinga arbetsgivarna till förhandlingsbordet.

 

Dagarna går. Ytterligare ett streck kan dras efter de andra 142 strecken som symboliserar de dagar journalisterna varit utan nytt kollektivavtal. Journalistförbundets högst rimliga krav om att journalister med 15 års erfarenhet ska ha en månadslön på minst 25 000 kronor har hittills inte fått något gehör.

 

De varsel som lades i dag är långtgående och innebär bland annat förbud mot att lägga ut material på webben och förbud mot hantering av annonser samt annonssidor.

 

Varslet omfattar i princip alla medlemsföretag i Tidningsutgivarna.

 

Samtidigt lades ett ytterligare varsel mot samtliga arbetsplatser inom Ander-koncernen, Herenco-koncernen samt Sundsvalls Tidning och Östgöta Correspondenten. Detta varsel innebär förbud mot allt arbete, det vill säga strejk.


 – Vi ber om förståelse för att vi inte i detalj kan kommentera de strategier som ligger bakom våra varsel, men varje åtgärd syftar naturligtvis till att få till stånd ett avtal, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén. 


Det kan dock inte vara någon slump att de båda koncernerna vars tidningsanställda toppar låglöneligan blir utvalda för en total arbetsnedläggelse.

 

Det är rimligen här man har störst sympatier bland sina egna medlemmar för sin låglönesatsning. Det också här man kan plocka fram de bra ”offren” som tjänar tillräckligt dåligt för att du och jag ska tycka synd om dem. Ett bra val, med andra ord.

 

Varslen träder i kraft samma dag som det varsel som arbetsgivarna lade i går, nämligen den 30 augusti.

 

Läs tidigare artiklar:

Journalister stängs ute från jobbet

Stå på er journalister, ni har mitt fulla stöd

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mattias Josefsson - 7 augusti 2008 17:33

Denna debattartikel publiceras i dagens Aftonbladet. Denna version är något längre än den som publiceras i tidningen.    Kritiken mot den kinesiska regimen som rensar ut oliktänkande genom övervakning, fängslanden och tortyr är stark. I Sverige rikta...

Av Mattias Josefsson - 27 juni 2008 21:03

   Hej!  Jag har flyttat. Du är välkommen att besöka mig på: http://sagamo.wordpress.com/ ...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 18:54

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Michael Blohm i eftermiddags. Vi var tidigare arbetskamrater på IF Metalls informationsenhet, numera är han ansvarig för bland annat internkommunikationen på Sveriges största verkstadsklu...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 06:35

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Idag inleds seminarierna vid Tällberg Forum under den övergripande "How on earth can we live together? In search of the common sense". Som vanligt har arrangörerna med grundaren Bo Ekman i spetsen ly...

Av Mattias Josefsson - 25 juni 2008 19:34

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Maria Grafström projektledare på medieanalysföretaget Cision i eftermiddags. Maria som nyligen gav ut boken ”CSR: Företagsansvar i förändring” ska tala om corporate social res...

Ovido - Quiz & Flashcards