Direktlänk till inlägg 3 oktober 2007

Handels, ge Frida chansen att tala om varför

Av Mattias Josefsson - 3 oktober 2007 07:21

Vid Handels pågående konflikt mot butikskedjan Videomix lägger förbundet stor vikt vid att överföra kunskap i sin kommunikation, genom så kallad VAD-information. Genom att i stället satsa på att mer VARFÖR-information skulle förbundet kunna vinna en större förståelse och stöd hos allmänheten.


Om man läser den information som Handels har på sin hemsida kring den pågående konflikten med Videomix kan man konstatera att den är både saklig och korrekt men den talar inte så mycket till mina känslor.


Tyvärr är Handels inget undantag som bekräftar regeln när fackförbund ska kommunicera med allmänheten om en pågående konflikt. Förbunden lägger – i mitt tycke – alldeles för stor vikt VAD konflikten handlar om och VAD som händer. Förbunden borde i stället vikta över innehållet i information så att det i stället handlar mer om VARFÖR det är konflikt och VARFÖR det händer.


Dessutom behöver fackförbunden också se över vem man ska använda som talesperson vid konflikter.  För att förtydliga mina åsikter ska vi titta närmare på Handels och deras hemsida.


Transport stöttar Handels konflikt är det senaste utlagda pressmeddelande om Videomix-konflikten när detta skrivs. Läs gärna igenom pressmeddelandet. Notera VAD-informationens totala dominans. Alla stycken, förutom näst sista, innehåller VAD-information, det vill säga besvarar frågor kring vad det är som händer. Det näst sista stycket kan, med lite vilja, förknippas med VARFÖR-information.


Den som uttalar sig är Handels förbundsordförande Lars-Anders Häggström rakt igenom hela pressmeddelandet. Anledningen är att förbundet genom det vill visa omvärlden att konflikten är en viktig fråga för Handels.


Men genom att vrida lite i kommunikationen och byta avsändare, det vill säga vem det är som uttalar sig, skulle medlemmarna vid Videomix och Handels kunna få större uppmärksamhet i media och ett starkare stöd hos allmänheten. I Videomix-konflikten är det uppenbart att Handels har medlemmar på arbetsplatsen som vågar uttala sig. Frida Risberg är en av dem. Henne har jag skrivit om på bloggen tidigare. Hon har bland annat uttalat sig i medlemstidningen Handelsnytt och LO-tidningen.


Men varför finns inte hon på Handels hemsida? Varför är det är Lars-Anders Häggström som uttalar sig om att Transport stöttar konflikten, varför gör inte Frida Risberg det? Varför får inte hon tala om hur glad hon känner sig över att andra arbetare på andra arbetsplatser bryr sig om hennes villkor? Varför får inte hon tala om hur jobbigt det är att som 24-årig ensamstående mamma strejka samtidigt som en majoritet av dem som arbetar på Videomix inte är med i facket och fortsätter att arbeta? Varför får inte hon berätta vad hon känner för att de låter sig köpas för tio kronor i timmen genom en närvarobonus? 


Det går att fortsätta att ställa liknande frågor. Alla frågor drar åt det känslomässiga hållet och är till för att vinna ditt stöd och inte tala om VAD det är som händer. VAD-information är också viktig men vid en opinionsbildande insats underordnad.


Mina tidigare inlägg om Frida Risberg:

Frida Risberg är min Idol 2007

Frida Risberg - en förebild som inte låter sig köpas


Läs också mitt förra inlägg här nedan som har en direkt anknytning till ämnet.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mattias Josefsson - 7 augusti 2008 17:33

Denna debattartikel publiceras i dagens Aftonbladet. Denna version är något längre än den som publiceras i tidningen.    Kritiken mot den kinesiska regimen som rensar ut oliktänkande genom övervakning, fängslanden och tortyr är stark. I Sverige rikta...

Av Mattias Josefsson - 27 juni 2008 21:03

   Hej!  Jag har flyttat. Du är välkommen att besöka mig på: http://sagamo.wordpress.com/ ...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 18:54

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Michael Blohm i eftermiddags. Vi var tidigare arbetskamrater på IF Metalls informationsenhet, numera är han ansvarig för bland annat internkommunikationen på Sveriges största verkstadsklu...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 06:35

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Idag inleds seminarierna vid Tällberg Forum under den övergripande "How on earth can we live together? In search of the common sense". Som vanligt har arrangörerna med grundaren Bo Ekman i spetsen ly...

Av Mattias Josefsson - 25 juni 2008 19:34

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Maria Grafström projektledare på medieanalysföretaget Cision i eftermiddags. Maria som nyligen gav ut boken ”CSR: Företagsansvar i förändring” ska tala om corporate social res...

Ovido - Quiz & Flashcards