Direktlänk till inlägg 10 januari 2008

Analytiker efterlyser strategiskt varumärkesarbete hos facken

Av Mattias Josefsson - 10 januari 2008 06:01

Facken är otydliga med vad de står för och vad de kan göra för nytta. Det konstaterar Niclas Sandin i Svenska Dagbladet. Sandin är analytiker på NMA, som gjort en undersökning om fackförbundens kommunikation.

 

Medlemsflykten från fack och a-kassa tog rejäl fart under fjolåret. Hårdast drabbades LO:s förbund som sammanlagt kommer att ha tappat över 120 000 medlemmar under 2007 när siffrorna är sammanställda.

 

Niclas Sandin efterlyser mer långsiktig och tydlig kommunikation för att facken ska lyckas bättre i med sina värvningskampanjer.

– Det råder en splittrad bild av facken. Med vissa undantag verkar de inte ha ett samlat grepp om hur de ska arbeta med kommunikation mot allmänhet.

 

Allmänt har fackförbunden en låg uppmärksamhet, det vill säga att få har sett deras kommunikation i form av reklam och medienärvaro, visar undersökningen.

 

Flera fackförbund har dragit igång eller ligger i startgroparna med vad Svd:s Cecilia Axelsson kallar glassiga mediekampanjer. Men det räcker föga. Att skylla allt på regeringen räcker inte heller långt, konstaterar hon.


Jag har tidigare skrivit följande artiklar om strategisk kommunikation ur ett fackligt perspektiv och om medlemskampanjer.


1. Sjunkande medlemstal ställer facken inför strategiska vägval 

2. Struktur för en systematisk facklig marknadsanalys

3. En strategisk analys av den fackliga målgruppen

4. En taktisk analys av den fackliga målgruppen


Medlemskampanjer generellt:

Facken svarar med värvarkampanjer för miljoner


Om TCO:s kampanj Facket förändras:

1. Behöver facket eller endast kommunikationen förändras

2. TCO-kampanj väcker frågor

3. Blygsam start för TCO:s 40 miljoner kronors projekt

4. Om budskap, formulering, ord och avstånd

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mattias Josefsson - 7 augusti 2008 17:33

Denna debattartikel publiceras i dagens Aftonbladet. Denna version är något längre än den som publiceras i tidningen.    Kritiken mot den kinesiska regimen som rensar ut oliktänkande genom övervakning, fängslanden och tortyr är stark. I Sverige rikta...

Av Mattias Josefsson - 27 juni 2008 21:03

   Hej!  Jag har flyttat. Du är välkommen att besöka mig på: http://sagamo.wordpress.com/ ...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 18:54

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Michael Blohm i eftermiddags. Vi var tidigare arbetskamrater på IF Metalls informationsenhet, numera är han ansvarig för bland annat internkommunikationen på Sveriges största verkstadsklu...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 06:35

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Idag inleds seminarierna vid Tällberg Forum under den övergripande "How on earth can we live together? In search of the common sense". Som vanligt har arrangörerna med grundaren Bo Ekman i spetsen ly...

Av Mattias Josefsson - 25 juni 2008 19:34

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Maria Grafström projektledare på medieanalysföretaget Cision i eftermiddags. Maria som nyligen gav ut boken ”CSR: Företagsansvar i förändring” ska tala om corporate social res...

Ovido - Quiz & Flashcards